Založ si blog

Sčítanie 2011: Pri prihlasovaní sa do elektronického formulára si dávajte pozor (Aktualizácia)

Aktualizácia 21. mája 20:00: Chyba sa našla – v mojej nepozornosti, na ktorú ma naviedlo papierové tlačivo s identifikátorom. Úplne triviálna vec. Namiesto zvýraznenia posledných šiestich znakov identifikátora pre formulár o byte je zvýraznených sedem. Ak človek najskôr vypĺňa viacero formulárov o obyvateľovi, kde je zvýraznenie správne, nenapadne mu kontrolovať počet zvýraznených znakov v identifikátore pre byt. Jednoducho prepíše zvýraznené znaky a nevšimne si, že je ich sedem. Presne to som urobil ja. Moje tlačivo nie je jediné chybné, mám to potvrdené aj v ďalšom prípade. Ak budete formulár vypĺňať elektronicky, dajte si na to pozor – zvýraznených nemusí byť vždy posledných 6 znakov. Štatistický úrad by každopádne mohol na zavádzajúci spôsob vytlačenia identifikátora upozorniť na prihlasovacej stránke.

…………………………………………

Dnes som na stránke e-scitanie.sk (inak mohli dať pár eur navyše a zaregistrovať si aj doménu bez spojovníka…) vypĺňal elektronické sčítacie formuláre za seba, za dcéru a za byt. Prvé dva boli v pohode, všetko fungovalo. Do tretieho – formulára za byt – som sa pol hodiny nevedel prihlásiť. Buď sú nezmyselé pokyny na prihlásenie, alebo chybne vytlačili hárky s identifikátormi a heslami. Nakoniec som sa do formulára dostal, no ja sa o internetové aplikácie zaujímam aj z iných dôvodov a nevzdal som sa ľahko. Tipujem, že ak na rovnaký problém narazí človek s iným zameraním, po pár pokusoch to možno vzdá a na sčítanie sa zvysoka vykašle.

Prihlasovacia stránka do elektronického formulára na e-scitanie.sk

Prihlasovacia stránka do elektronického formulára na e-scitanie.sk

Na prihlasovacej stánke je jasný pokyn: stačí zadať posledných 6 znakov identifikátora. Pri prvých dvoch formulároch naozaj stačilo. Tretí, nech som robil čo som robil, stále hlásil buď chybný identifikátor alebo heslo. Najskôr som sa zameral na znak v strede hesla, z ktorého nie je úplne jasné, či je to malé L alebo niečo iné (začiernené znaky v identifikátore si nevšímajte):

Identifikátor a heslo

Identifikátor a heslo - namiesto šiestich znakov je v identifikátore zavádzajúco zvýraznených posledných 7 znakov

Vyskúšal som všetky možné varianty, ktoré mi napadili – veľké L, malé i, veľké i, dokonca aj veľké U, s podozrením, že štatistickému úradu zahaprovala tlačiareň a vytlačila len polovicu znaku. Nič nepomohlo. Nakoniec som si všimol text v hornej časti prihlasovacej stránky: „Ak zadáte identifikátor, ktorý má prvú číslicu 1 zobrazí sa formulár Údaje o obyvateľovi. Po zadaní identifikátora s prvou číslicou 2 sa zobrazí formulár Údaje o dome. Ak zadáte identifikátor s prvou číslicou 3 zobrazí sa formulár Údaje o byte.“

Tu bude kameň úrazu. Mojich posledných šesť znakov identifikátora pre formulár o byte sa predsa začína dvojkou (v skutočnosti sa začína písmenom C, čo som si pre chybné zvýraznenie siedmich namiesto šiestich znakov nevšimol – viď aktualizácia vyššie). Zadal som celý identifikátor – na začiatku je trojka – a hneď som bol vo formulári (ak sa nebudete spoliehať na zvýraznenie a zadáte 6 posledných znakov, bude to fungovať tiež). Zaujímavé, identifikátory pre formulár o obyvateľovi mali jednotku na začiatku aj ako prvý znak z poslednej šestice, čiže žiadny problém (zrejme nehrá rolu, aký znak je na začiatku poslednej šestice, ale na to som prišiel až neskôr). V prípade formulára o byte to niekto nedomyslel.

Pikoška na záver: papiere ku sčítaniu vrátane identifikátorov som si našiel voľne pohodené na rohožke pred dverami do bytu. Ak by sa k nim dostal nejaký fanatický eskimák alebo rytier Jedi, mali by o tri ovečky viac 🙂

Valentínsky rozchod, pri ktorom magiobox takmer vyletel von oknom

15.02.2011

Obálku som otvoril na Valentína. Nasledoval dlhý telefonát do Košíc. Vysvetlila mi to jasne a bez zbytočných emócií. Otvoril som okno, nech mi mrazivý vzduch schladí hlavu. Dokážem trafiť cca trojkilovým magioboxom zo štvrtého poschodia rovno do pootvoreného kontajnera? Bez toho, aby som niekoho prizabil?

Voličomer – trochu spamu na podporu jednej ankety

06.05.2010

Pravda.sk dnes spustila celkom milú anketu s názvom Voličomer. Nie je to žiadny prieskum voličkých preferencií. Princíp je v tom, že (napríklad) som už prakticky rozhodnutý voliť nejakú stranu, ale moje názory môžu byť úplne iné ako názory väčšiny voličov danej strany. Ak nechodím každý deň na pivo so sto ďalšími ľuďmi, s ktorými sa rozprávam o politike, nemám [...]

Ani čakáreň, ani záchod. Iba nové stĺpy. To sú slovenské železnice

15.04.2010

Náhodou som v počítači objavil tento takmer tri roky starý a zatiaľ neuverejnený text. Nepamätám si, prečo som ho vtedy nepoužil, a neviem, či je ešte aktuálny – odvtedy som vlakom necestoval. Ale hádam sa toho toľko za tri roky nezmenilo: Ak by som práve nesedel vo vlaku, nikdy by som tento post nenapísal. Ale sedím (v ňom), som sám, mám pohodlie, mobilný internet a [...]

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

SR Bratislava politika vláda 19. schôdza BAX

Poslanci z SNS predložili zmeny v zákone o neziskových organizáciách

28.03.2024 15:53

Novela hovorí aj o právomoci Ministerstva vnútra SR rozpustiť občianske združenie.

trieda, vyučovanie, učiteľ, stredná škola, užitočná,

Čaputová: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

28.03.2024 15:11

Prezidentka sa pedagógom prihovorila pri príležitosti Dňa učiteľov.

Jaroslav Matyáš

Len tak mimochodom

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 36291x
Priemerná čítanosť článkov: 5184x

Autor blogu